elektrische haard

Waarom niet eens een elektrische haard?

Als je eens een geweldige nieuwe look aan jouw huis wil geven, is investeren in een elektrische open haard een fantastisch idee. Elektrische haarden zijn sterk verbeterd vergeleken met vroeger. De kunstmatige vlam van de moderne elektrische haarden werkt door middel van projectie. Het beeld van een realistische vlam wordt geprojecteerd op de voorzijde van de haard. Door dit te doen wordt de illusie gecreëerd van een realistische vlam zoals bij een traditionele open haard. De vlammen worden opgewerkt met ledlampen waarvan het verbruik miniem is.
Hoewel de elektrische haard vooral een decoratieve haard is, kun je hem ook gebruiken als bijverwarming. Vanaf 100 watt wordt de warmte al geventileerd en indien nodig kun je dit opdrijven tot 2000 watt.

Energie besparen met de hedendaagse elektrische haard
Een groot voordeel van de installatie van een elektrische haard is dat je een aanzienlijke som geld kan besparen in vergelijking met te plaatsen van een traditionele open haard. Je kunt van twee walletjes eten. Terwijl je geniet van de visueel aantrekkelijke esthetiek van een echte open haard heb je ook geld bespaard omdat de installatie ervan aanzienlijk minder kost. Je kunt de elektrische haard ook aansluiten in het hart van een reeds bestaande haard.

Laag verbruik
Zoals eerder gezegd kun je de elektrische haard gebruiken in alle seizoenen, gewoon om de sfeer aantrekkelijker te maken. De haard kan vlammen opwekken zonder op te warmen en daardoor een gezellige sfeer in jouw huiskamer brengen.
Op basis van “vlammen” alleen is het verbruik zeer laag omdat ze geactiveerd worden door twee ledlampen of spaarlampen van 11 watt.
Er zijn geen gevaren verbonden aan het gebruik van de elektrische haard omdat er geen brandstof aan te pas komt. Zo bestonden er vroeger modellen die werkten op bio-ethanol, een dure en gevaarlijke brandstof.
Ook de vergelijking met de open haard op gas is positief omdat je de vlammen kan opwekken zonder verwarming en bij een gashaard niet. Bovendien hebben de haarden een thermische beveiliging die hem automatische uitschakelt bij langdurig branden of bij oververhitting.
Bij sommige modellen is er een afstandsbediening voorzien zodanig dat je van op afstand de vlammen en/of de warmte kan regelen.

Hoeveel kost een elektrische haard?
Voor een kleine haard van 65 cm breed en 62 cm hoog moeten we rekenen op een prijs van ongeveer € 1000, inclusief levering. Voor de grotere modellen zal de prijs variëren van € 1500 tot € 1700 of iets meer. Als het enkel maar als decoratie moet dienen kan je al iets vinden voor minder dan € 200.
Elektrische haarden zijn eenvoudig te installeren. Je kunt ze gewoon aan de muur monteren en aansluiten op een stopcontact. Met deze investering zul je heel lang kunnen genieten van een veilige, betrouwbare haard die je, jaar in jaar uit, het plezier geeft om de dansende vlammen te bewonderen.